De natuurvrienden van Heemkundekring “De Baronie van Cranendonck” gaan zondag 18 december wandelen. Reisdoel is de Warmbeekvallei in de omgeving van restaurant de Bever, graanwatermolen het Mulke en de voormalige laathoeve van Beverbeek in Hamont-Achel.

Het domein De Bever werd in de jaren zestig uitgebouwd op de plaats waar vroeger een watermolen stond. Er werd een houten Chalet gebouwd. Het is een uitgelezen ontmoetingsplaats voor wandelaars en natuurliefhebbers. Enkele jaren geleden werd op het domein ook een sterrenwaarneemtoren opgericht.

Het Mulke was tot 1918 de laatste watermolen van Achel. De gebouwen en het mechanisme van de molen bestaan nog maar het rad is verdwenen.

De omwalde Laathoeve bestond al in de 14e eeuw. Wat je nu ziet is grotendeels tot stand gekomen na de verbouwing in de 17de eeuw. Belangrijke ambtenaren van de prins-bisschop van Luik bewoonden deze hoeve.

Vertrek zoals elke derde zondag van de maand om 9u30 vanaf het parkeerterrein bij het Schepenhuis te Budel (Blokker). We parkeren op het parkeerterrein van restaurant De Bever waarvandaan we de wandeling beginnen. Iedereen is van harte welkom.