Het nieuwe nummer van de Aa-kroniek van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ is weer uitgekomen. De abonnees hebben het al in de bus gehad, maar misschien wilt ook u de verhalen over onze dorpen in vroeger tijden lezen? Gelukkig zijn de nummers ook los te koop.

Keunenhoek, oorlog in Dorplein en kaarten van Maarheeze

2023 is begonnen, wat gaat de tijd toch snel. Alleen al daarom is het soms ook fijn terug te kijken. Daarvoor biedt dit nieuwe nummer van de Aa-kroniek weer alle kans. We beginnen met een artikel van Harrie Jaspers die ons meeneemt naar de Keunenhoek in Budel. Daar heeft vroeger een boerenschans gelegen. Wat dat is en waar die precies lag, komt aan bod in deze bijdrage. Oorlog is van alle tijden zoals wij ook nu weer meemaken. Over de Eerste, maar vooral de Tweede Wereldoorlog in Budel-Dorplein start Giel Stollman een nieuwe artikelenreeks in dit nummer. Jac. Biemans vervolgt zijn reeks over de eerste prentbriefkaarten die aan het begin van de twintigste eeuw in Maarheeze op de markt kwamen.

Camping Soerendonk, Budelse bakkerij en Beliën van Gastel

De camping in Soerendonk staat de laatste tijd zelfs via de televisie regelmatig in de belangstelling. Over de historie van dit bedrijf en de rol van de familie Slangen hierin verhaalt Annie Staals-Jacobi. Een bekend gebouw aan de Dr. A. Mathijsenstraat stond de laatste jaren bekend als horecabestemming. Maar daarvoor was het een bakkerij van de familie Van Winkel en Van Lieshout. Naar deze periode deden Theo Martens en Tinie Vlassak onderzoek voor een artikel. Tot slot verhaalt Harrie Jaspers over de bekende familie Beliën van de Heikant in Gastel. Hopelijk genoeg bijdragen voor aangename leesmomenten. Voor uw suggesties houden wij ons als immer aanbevolen!

Wilt u ook een exemplaar?

Een exemplaar van de Aa-kroniek kunt u, zolang de voorraad strekt verkrijgen voor € 4,– bij de boekhandels in Budel en Maarheeze en de VVV aan de Markt in Budel. Of eventueel bij de redactieleden Jan Jakobi Dorpsstraat 15 te Budel of Annie Staals, De Rutjens 16 in Soerendonk. Goedkoper is het een abonnement te nemen. U krijgt de vier nummers dan netjes thuisbezorgd. Kijk voor meer informatie op deze link