Het nieuwe nummer van de Aa-kroniek, het tijdschrift over de geschiedenis van Budel, Maarheeze, Soerendonk e.o. is dezer dagen weer van de persen gerold. Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ heeft de uitgave, die voor iedereen verkrijgbaar is, weer verzorgd. Het nieuwe nummer, dat voor een belangrijk deel aan de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente gewijd is, telt ruim 80 pagina’s en tientallen nooit eerder gepubliceerde foto’s.

 

Bijzondere oorlogsverhalen

In de septembermaand staan we stil bij de bevrijding van Budel en Maarheeze in 1944. Ook de Aa-kroniek besteedt in nummer drie van de jaargang traditiegetrouw aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Drie van de vijf artikelen zijn hieraan gewijd.  Ze brengen u bijzondere oorlogsverhalen. Janus Umans uit Soerendonk was na de Duitse inval in mei 1940 als militair gevlucht naar Frankijk. Hier maakte hij het drama op het stoomschip ‘Pavon’ mee. Annie Staals-Jacobi vertelt dit ongelofelijke verhaal. Jac. Biemans doet verslag van de identificatie via foto’s van ondergedoken geallieerde vliegeniers bij ‘De Rode Wagen’ van Semler in Maarheeze in 1943. Een derde bijdrage over de Tweede Wereldoorlog is ook het derde in de serie ‘Dorplein en de oorlog’ van Giel Stollman. Ditmaal belicht hij de liquidatie van de ‘zes van Dorplein’ vanuit twee bijzondere ooggetuigenbronnen.

 

Slenders en Cranehoeve

Behalve de oorlogsverhalen zijn er ook nog andere bijdragen. Theo Martens, Tinie Vlassak en Giel Govers nemen u mee naar de oude Budelse familie Slenders. In deze eerste aflevering in een reeks stellen ze de vijf takken aan u voor waarvan er uiteindelijk één met Cranendonck verbonden bleef.

En Harrie Jaspers beschrijft de geschiedenis van ‘De Cranehoeve’ op Gastel, begonnen als boerderij zal deze binnenkort worden omgebouwd tot het nieuwe dorpshuis van Gastel. Het lezen (en kijken) meer dan waard!

 

Wilt u ook een exemplaar?

Een exemplaar van de Aa-kroniek kunt u, zolang de voorraad strekt verkrijgen voor € 4,– bij de boekhandels in Budel en Maarheeze en de VVV aan de Markt in Budel. Of eventueel bij de redactieleden Jan Jakobi Dorpsstraat 15 te Budel of Annie Staals, De Rutjens 16 in Soerendonk. Goedkoper is het een abonnement te nemen. U krijgt de vier nummers dan netjes thuisbezorgd. Kijk voor hier meer informatie