In de 18de eeuw hebben verschillende Bokkenrijdersbendes de regio van Belgisch- en Nederlands Limburg onveilig gemaakt. Het gerecht trad hardhandig op waardoor er heel veel onschuldige mensen zijn terechtgesteld. Naar schatting zo’n 450 mannen en vrouwen. De Bokkenrijders staan symbool voor een wereld gevuld met onrechtvaardigheid. Die wereld laat de regisseur graag zien in de film, want die heeft heel veel raakvlakken met onze tijd: massamigratie, kloof tussen arm en rijk, maatschappelijke onrust… Of het nu in de film gaat om dorpelingen, vluchtelingen of Bokkenrijders. Ze zitten allemaal in dezelfde miserie.

Het project straalt ook authenticiteit uit: Er wordt Limburgs dialect gesproken, gefilmd op diverse Limburgse locaties (Nonke Buusjke, Thorn, Kasteel Hoensbroek, Neer, Elsloo, Noorbeek, Valkenburg, Nederweert, Pelt, As,…) die verband houden met de Bokkenrijders Geschiedenis en de personages zijn vrijwel allemaal Limburgse acteurs (meer dan 150). De productie is ook grotendeels tot stand gekomen met mensen uit Belgisch-en Nederlands Limburg en Brabant. De streek waar de legende van de Bokkenrijders al vele decennia mensen tot de verbeelding spreekt en waar altijd nog veel mysterie rondom is. De film is gebaseerd op kennis en geverifieerde informatie rondom de Bokkenrijders in samenwerking met diverse personen die onderzoek hebben gedaan naar het fenomeen Bokkenrijders.

Zondebokken is een kroniek waarin de gewone man centraal staat als slachtoffer in een wereld die geteisterd wordt door honger, geweld, bezetting, migratie, bijgeloof en sociale onrechtvaardigheid.
Het verhaal speelt zich af in de Lage Landen eind 18e eeuw. De film is een tijdsdocument waarin we het harde leven van de 18de eeuw zien, met als rode draad twee gerechtsdienaars die een Bokkenrijdersbende moeten oprollen.

Regisseur Rocky Grispen is geboren en getogen in Neeroeteren. Alle acteurs komen uit de regio en spreken Limburgs dialect.

Datum:              Woensdag 29 november 2023

Tijden:               Vertoningen om 14.00 en om 20.15 uur

Locatie:              Cinema Walburg, Kerkstraat 28, Hamont

Inkom:               € 7