Toon Ras ‘de melkboer’ werd in Soerendonk geboren op 27 september 1912 als oudste zoon van Gerardus Ras en Maria Elisabeth Claassen. Het gezin telde drie zonen. In 1918 sloeg het noodlot toe: vader Ras kwam in november 1918 op 32-jarige leeftijd te overlijden aan de gevolgen van de Spaanse Griep. Deze ziekte maakte in korte tijd jonge gezonde mensen doodziek. Vader Ras was een van de vele slachtoffers. Moeder Ras-Claassen hertrouwde met Francis Cox met wie zij nog vijf zonen kreeg. Het gezin woonde in een boerderij die gelegen was op de huidige hoek Heuvel-de Pompers, nu Pompers 2. Als oudste zoon heeft Toon Ras altijd een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor zijn moeder en broers gehad.

Hij ventte voornamelijk in Maarheeze. Als huis-aan-huis melkboer kende hij iedereen. In 1968 maakte Toon zijn laatste ronde als melkboer.
Toon Ras had naast zijn dagelijkse werkzaamheden een druk verenigingsleven, hij was een sociaal bewogen man. Zo was hij van 1945 tot 1980 bestuurslid van Herwonnen Levenskracht en van 1945 tot 1953 van het Thuisfront. Zijn grootste bezigheid was het Sint-Jansgilde van Soerendonk. Omdat hij in het leger bij de cavalerie was geweest, werd hij in 1955 standaardruiter bij het gilde.

lees hier meer over Toon…